66822
Book
In basket
Warszawa da się zjeść / Paweł Płaczek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Skarpa Warszawska, copyright 2021. - 237, [3] strony : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym bazarze Różyckiego po słodką Zygmuntówkę. Od anchois sprowadzonego przez królową Ludwikę Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej plujki po krem z białych warzyw à la Magdalena Gessler. Przez 900 lat od założenia miasta warszawska kuchnia uległa różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywedrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakującego eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity miszmasz. Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia.
Availability:
Ostrzeszów Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia, netografia na stronie 235.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again